دیگرینامه، اپیزود چهارم: دگرباشان دیروز، خودیهای امروز
Description
• آه آقا شما هستید؟
- منم بانو سلام. همسرت در خانه است؟
• مثل بیشتر اوقات. در خانه و گرم قرائت قرآن.
- مینشینم تا بیرون بیاید.
• بیرون نخواهد آمد مگر آنکه بیاوریمش امیر. بفرمایید. من رسم بازآوردنش را میدانم.
• آقا کمی آب گرم صدایتان را باز میکند. آقا میشنوید؟ صدایم را میشنوید؟
ملا سر از قرآن برمیدارد.[ از قرار در حال تلاوت قرآن با صدای بلند است]
- ناشنوا که نیستم بانو. چه شده؟ باز مشکلی پیش آمده؟
• خیر آقا، داماد شاه اینجا ست!
- آه خدای من! چه مدت است که به انتظار نگهاش داشتهای بانو؟
• دیری نیست. لب حوض با ماهیان گفتوگو میکند.
- بهتر بود با گربهها گفتوگو میکرد تا اینگونه در کمین ماهیان مظلوم بنشیند.
• سلام شیخنا! بزرگی کردهای که به کلبه کوچک ما پا نهادهای.
- بزرگی میکنی که رخصت ورودمان میدهی ملا.
• شما را امر مهمی باید از کاخ به کوخ آورده باشد امیر. بفرمایید.
- امری نیست. خواهشی ست. همچنان که در کلام زهرآجین تو زهری نیست؛ کوزه عسلی ست. از خواهش من نیز شاید که با خبر باشی؛ چرا که خود میدانی آن راه که در پیش گرفته بودی، لاجرم به این منزل هم میرسید که البته رسید. و به منازلی ناآسودهتر برای زیستن نیز خواهد رسید - در پناه حق و در راه حق.
• بفرمایید.
- مرشد اعظم، شاهعباس، شما را به دربار فراخوانده است.
• آیا مصلحت هست که بپرسم به چه جهت شاه مرا فراخوانده است حضرت میرداماد؟
- به جهت مواجهه با چندین زاهد و فقیه که مدتهاست تو را به بدعت و حتی کفر متهم کردهاند و میکنند و جار بر سر بازار میزنند.
- مگر حضرت میرداماد پیوسته در محضر شاه نیست تا به عرض برسانند که ما مبرای از این تهمتها هستیم؟
- شاه مایلاند که شما شخصا و راسا خویشتن را مبرا کنید.
• به دربار آمدن دلم را به درد میآورد؛ اما به فرمان شما میآیم.
آنچه ابتدای این اپیزود، یعنی اپیزود چهارم پادکست دیگرینامه خواندید، صحنهای بود از رمان مردی در تبعید ابدی به نوشته نادر ابراهیمی که در تمجید از دگراندیشی ملاصدرا در عصر حاکمیت شاهعباس صفوی نوشته شده است.
در مجموعه پادکستهای «دیگرینامه»، راجع به «دیگری» حرف میزنیم. راجعبه تمامی آنها که از ما نیستند و دقیقا بههمین طریق، در شکلدادن به هویت ما نقش مهمی ایفا میکنند. اگرچه بین ما و آن دیگریها رابطه پیچیدهای از مهروکین، خشم و همدلی و زندگی و مرگ در جریان باشد.
در اپیزود چهارم، با نام «دگرباشان دیروز، خودیهای امروز»، به رسمیتیافتن مذهب شیعه در ایران میپردازیم.
در این اپیزود به تغییر سیاست هویتی دولتهای ایرانی میپردازیم که طبیعتا تعریف «راستکیشی» و «کژاندیشی»، خودی و غیرخودی را تغییر داد و کسانی را که نمیتوانستند در چارچوبهای تعیینشده فکر کنند و یا در مراعات مناسبات قدرت، بیپروا بودند، در خطر انداخت.
شنیدن این پادکست را از دست ندهید.
اینستاگرام گفتوشنود
http://Instagram.com/dialogue1402
کانال تلگرام گفتوشنود
https://t.me/Dialogue1402
#دیگری #پادکست
پادکستتون عالیه